Tuesday, May 26, 2015

Deznodamantul

Ajung acasa si ma reped sa vad deznodamantul ultimei zile in care am lasat femela in teritoriul masculului. Fata e dauna totala.


Masculul inca mai spera.



Incerc sa separ femela. Imediat ce o gonesc de langa termometru ca sa o prind, masculul o ia in primire. Femela, sau ce a mai ramas din ea, are de ales intre mincioc si masculul obraznic care participa cu entuziasm la vanatoare. Scot filtrul. Scot plante. Cat pe ce sa scot si masculul care se baga in plasa. Intr-un final incoltesc femela sub cuib. O scot cu tot cu cuib. Nu-mi pasa. O bag intr-o nascatoare. O pot studia mai usor acum. Anala lipsa, caudala fracturata. Abia mai inoata.


E incredibil cat de repede intelege cu creierul ei de peste ca e in afara razei de actiune a masculului. In cateva minute e in largul ei.



 Accepta mancarea. O hranesc din rasputeri. Spre seara, sting lumina.

Inventar

Ajung si inventariez situatia. Intai Alfa. E vioi. Se zbarleste la aparatul foto.


Acum blonzii. Cuibul pare gol si parasit. :(


Masculul are anala franjurata. Patruleaza peste tot. Asta este o veste proasta pentru doamna. Nici in gaura de sarpe nu scapa de neplacerea de a da nas in nas cu domnul care se plimba aiurea.


Alfa primeste si un bonus.


Ii gatesc si felul lui favorit, artemia. Hranesc si blonzii. Adica masculul, femela e prea terorizata.


Mai pe seara masculul reia constructia cuibului si femela pare docilizata.


Peste noapte le las lumina aprinsa si sper sa se rezolve pana dimineata. Dimineata o gaseste tot refugiata.



Decid sa o mai las o zi. Nesupravegheata. Hmm. Mai pun o planta. Ma intorc din drum deoarece realizez ca s-a strecurat si un asasin odata cu planta.

Monday, May 25, 2015

El

La treaba.


Botezul.


Aproape gata.


In priza.


Alfa si planta lui. Cam chel. Afara de asta, e exact locul copilariei lui. Probabil se intreaba unde s-au dus fratii si surorile lui. Doar i-am promis "acvariu identic", dar n-am specificat clar identic cu ce.


Se uita la puscariile prin care, rand pe rand, a trecut. Una dintre ele lipseste. E la reparat, in garantie. M-a tinut o saptamana. Habar n-aveam de ce se da garantie pentru un acvariu. Am aflat. S-a stins lumina in capul lui Alfa imediat ce i-am mutat pe blonzi in bordel. A fost ca un semn.


Cam asta a mai ramas din cel mai puternic si cel mai frumos mascul din ponta lui.


Prinde cumva propria reflexie si se incordeaza. Nu-i iese. Clamped fins. Am mai vazut asta si nu s-a sfarsit bine.


Sunt la munca si abia astept sa ajung acasa sa vad cum stau la numaratoarea de vietati. Intr-un acvariu sper sa creasca, in altul sper sa nu scada. Ziua trece greu.

Ei

Cumatrul extinde cuibul.


Unori se opreste sa-si admire opera si sa faca plaja.


Femela sta la umbra filtrului, asa cum ne-am vorbit.


Cu barosul

Chem vanzatorul sa-mi aduca "un acvariu pentru un betta". De care? Ii arat. Se uita la mine ca la nebuni. Ranjesc. :)


Cand ceva nu merge, trebuie un ciocan mai mare. Am luat barosul direct.

Save Alfa

E timpul sa ma ocup de Alfa care trage sa moara in acvariul eliberat de masculul galben. Clar trebuie scos de acolo si pus undeva. L-as putea muta in acvariul femelelor, unde apa e minunata si spatiul la fel. Insa 15 torpile si un peste muribund nu suna chiar bine. Deci nu. La femele, dar in nascatoare? Spatiu prea mic si ramane riscul sa le imbolnaveasca si pe ele. Tot nu. In acvariul unui frate, fratele la surori, cu ele sau in nascatoare, ori separat pe undeva? Hmm, inca un acvariu de 10 litri la fel ca cele care nu i-au placut pana acum? In plus, nu vreau sa deranjez inca un mascul care se simte bine si muta cuiburi toata ziua. Mmmnu. La loc in propriul acvariu de 30 de litri unde prospera pana mai ieri? I-as intrerupe pe blonzi din treaba iar raul oricum e deja facut. Exclus. Carantina de 6 litri? Tot mica si am vazut destui pesti murind acolo. N-am chef. Alt acvariu? Eventual identic cu cel din care l-am scos? Parca as incerca asta. Plec la cumparaturi.


Baiat bun

Masculul galben si-a facut cuib exact unde i-am potrivit eu. That's a first! E baiat serios.


Si femela se ascunde tot unde am planificat, dupa filtrul oprit, altfel inutil in bazinul de reproducere. Totul merge ceas, am o pereche disciplinata de nemti.

Intre doi nu te ploua

Amandoi vor. :) Ea, nehotarata, la mijloc.


Alfa a fost nevoit sa elibereze puielnita in care se simtea minunat. Acum e la puscarie de 10 litri, ca toata lumea. Viata de betta e greu.


Poza de familie.
.

Tandreturi de betta.


Acvariile mirilor, acum in parasire. Cel al fetei e tulbure, habar n-am de ce.


 Dupa ce a fost scos din propria locuinta, Alfa este acum parasit de colegi. E prea mult pentru el. Pica subit.


Desi a fost vioi o seara si dimineata urmatoare, in cursul zilei ceva s-a intamplat. Poate ca e ceva in neregula cu apa. Il mut in acvariul in care masculul galben a fost conditionat cu succes.

Ce avem noi aici?

Un bordel. ;-)


Thursday, May 21, 2015

Fetele mele si restul

Fetele au varsta de 12 saptamani si 1 zi si arata ca niste femele icroase. Nu prea stau la poza dar incerc.


Pana la urma o inghesui pe una care cauta inutil mancare printr-un colt.



Ii prezint si pe dumnealor. Se plac, inoata "impreuna".


El vrea. Ea se uita.


Ar vrea si ea. Fara tratatii cu dungi verticale la blonde.


Pun si carantina in functiune.


Mini incalzitor fara termostat.


Merge bine, ca pus cu mana.


Mai departe vedem, am zestre. Daca tot vine vara, poate ca o sa apelez la ea.


Spre bine

In sfarsit, vine la mancare.


Profit de cooperare sa pun burta pe el.


O umflu si pe dumneaei.


Pe urma le cumpar plante. In acvariul din mijloc pun niste resturi si testez un incalzitor nou.



Tuesday, May 19, 2015

Blonzii

La hranire au participat si noii veniti, acum instalati in acvariile lor. Femela a imbucat cate ceva. Masculul deloc. A urmarit cateva granule dar nici n-a pus gura pe ele. N-am mancat nici artemia adulta (de)congelata. E apatic. Il mut cu tot cu femeia lui, care are si ea bubele ei,  in alta camera. Asa o sa ii pot observa mai usor.


Ea are pectoralele cam franjurate. Are si o eczema sau ceva care flutura pe una dintre ele. Asa am luat-o, ca era singura care venea la set cu masculul, acceptand consecintele. Nu o sa vada alt peste pana cand nu o pun pe picioare (daca pot). Totusi se comporta relativ ok. Ca dovada, a acceptat mancarea. El e apatic rau. Vizual nu observ nimic, afara de faptul ca e piele si os. Nici nu baga femela in seama desi nu are vederea obturata. Isi petrece timpul zacand intr-un colt. Presupun ca dimensiunile dorsalei si caudalei si faptul ca nu si le strange aproape deloc il obliga sa adopte pozitia asta sinistra, de cadavru.



Alta problema ar fi ca apa lui pare destul de tulbure. Nici a femelei nu-i grozava. Mai scot un cubulet si-l instalez.

Mda. Pe langa surprinzatoarea diferenta de lumina, cred ca e si o problema de apa. Las noul stabiliment sa atinga o temperatura acceptabila si-l mut. Nu mai testez noul incazitor, cum fac de obicei. E setat pe 27C. Ma culc. 

Fara motiv, ma trezesc in toiul noptii. Verific ceasul. Ora 5:11. Ma duc snur in camera lor, sa-i verific. Ma chiorasc in termometru. Hopa.



El e ok. Doarme.

Fac ultimul lucru pe care si-l doreste un om trezit din somn, adica bag mainile in apa. Verific din nou. Pocnitoarea e setata undeva intre 26C si 28C. Sigur acolo nu-i 32C. Ii bag incalzitor testat, ii ridic capacul pe stil crapat, deschid geamul. Cealalta chinezarie o setez pe 22C si o pun in bazinul gol sa vad ce temperatura imi propune pana dimineata.

Peste o ora si ceva ma trezesc, de data asta cu ceasul. Bazinul gol are 28C cu incalzitorul setat la 22C. Neconvingator. Ii hranesc. Le ofer ciclopi congelati. O imbunatatire la mascul. Urmareste mancarea si o baga in bot. Din pacate, o molfaie si o scuipa. Femela procedeaza la fel. Nu mai inghite nici grauntele pe care le acceptase seara trecuta. Insista totusi sa le urmareasca pe fundul bazinului. Nu mai am timp de ei. Vedem ce si cum dupa ce ma intorc de la munca.

Parca am mai vazut culoarea asta pe undeva.


Imi infloreste in curte. :)